top of page
  • Εικόνα συγγραφέαadmin

Digital Culture: Σύγχρονα εργαλεία λογισμικού για την οπτικοποιήση των πολιτισμικών στοιχείων


Για το σχολικό έτος 2018-2019 το 1ο ΕΠΑ.Λ. ΘΗΡΑΣ διοργάνωσε πρόγραμμα Μαθησιακής Κινητικότητας ERASMUS+ 2018 (VET KA1) με τίτλο: «Digital Culture: Σύγχρονα εργαλεία λογισμικού για την οπτικοποιήση των πολιτισμικών στοιχείων». Για δεκαέξι ημέρες, από τις 5 έως τις 20 Μαρτίου 2019, δεκαπέντε μαθητές του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Θήρας μετέβησαν στην Κύπρο για εκπαιδευτικούς λόγους.



Στη χώρα μας ο πλούτος και η πολυμορφία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και των φορέων - οργανισμών που την υπηρετούν και την αναδεικνύουν, καθώς και ο ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των φορέων για την επίτευξη των στόχων τους και τη βιωσιμότητά τους, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας και χρήσης Ψηφιακών Πολιτισμικών Προϊόντων, όπως είναι οι Εικονικοί Ξεναγοί, που θα παρέχουν τη δυνατότητα της διασποράς των πολιτισμικών αγαθών τους, της μαζικοποίησης της πρόσβασης του κοινού σε αυτά, καθώς και της διαδραστικής μάθησης, της προσέγγισης και της ανάδειξης των πολιτισμικών προϊόντων.


Οι Εικονικοί Ξεναγοί είναι τεχνολογικά εξελιγμένα λογισμικά που εκτελούνται στις κινητές συσκευές των επισκεπτών και επιδιώκουν να προσφέρουν μια πρόσθετη διαδραστική εμπειρία στους επισκέπτες ενός τουριστικού πόρου (φυσικού ή πολιτιστικού). Οι κινητές συσκευές λειτουργούν με τη χρήση των τεχνολογιών του γεωεντοπισμού / geolocation και της επαυξημένης πραγματικότητας / augmented reality.


Με την συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα οι σπουδαστές του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Θήρας, ιδίως όσοι ακολουθούν ή πρόκειται να ακολουθήσουν τις κατευθύνσεις (1) του «Υπαλλήλου τουριστικών επιχειρήσεων» του Τομέα Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και (2) της «Πληροφορικής» του Τομέα Πληροφορικής είχαν την ευκαιρία για την:

  • απόκτηση βασικών γνώσεων για την πολιτισμική κληρονομιά και την αξιοποίηση των προϊόντων της από την τουριστική και πολιτιστική βιομηχανία,

  • ενημέρωση για τα Ψηφιακά Πολιτισμικά προϊόντα και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους από διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις,

  • απόκτηση βασικών γνώσεων για τα Ψηφιακά Προϊόντα Επικοινωνίας και συγκεκριμένα τους Εικονικούς Ξεναγούς,

  • εξειδίκευση στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι Εικονικοί Ξεναγοί,

  • κατανόηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι Εικονικοί Ξεναγοί στην τουριστική και πολιτιστική βιομηχανία και στους επισκέπτες - χρήστες των πολιτισμικών αγαθών.


Οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν κατά κύριο λόγο στις εγκαταστάσεις του φορέα υποδοχής δηλ. στο Πανεπιστήμιο EDEX – Intercollege. Πέρα από τις διάφορες συναντήσεις και επισκέψεις, οι μαθητές του προγράμματος συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες, σε θεωρητικές καταρτίσεις, και ασκήθηκαν σε πρακτικά θέματα. Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το CYPRUS INSTITUTE CYL[1], το Εργαστήριο Ερευνών Ψηφιακής Κληρονομιάς (DHRLab)[2], την εταιρία TC Geomatic LTD[3] και το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ[4]


Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με αλφαβητική σειρά είναι οι Χριστόφορος ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ, Βαρβάρα ΒΛΑΧΟΥ, Μαρία ΓΑΒΑΛΑ, Γεωργία ΔΑΚΟΡΩΝΙΑ, Εμμανουήλ ΚΑΦΟΥΡΟΣ, Κέβιν ΚΟΝΤΡΑ, Μιχαήλ ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗΣ, Κωνσταντίνος ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ, Βασίλειος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Μαρία ΠΕΛΕΚΗ, Χριστίνα ΣΑΡΜΑ, Νικόλαος ΤΖΙΜΑΣ, Ηλέκτρα ΦΡΕΝΤΖΑ, Μαρία-Γεωργία ΧΑΛΑΡΗ και Αβέρκιος ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΙΔΗΣ.

Τους μαθητές συνόδεψαν οι καθηγητές Παύλος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και Φώτιος ΛΕΦΑΣ.



Κείμενο: Κρυωνίδης Διαμαντής

Φωτογραφίες: Λέφας Φώτιος


Υποσημειώσεις

[1] Το Ινστιτούτο αναπτύσσει πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ένα από αυτά είναι και η χρήση των νέων τεχνολογιών στην τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

[2] Το εργαστήριο ασχολείται με την έρευνα για την ψηφιοποίηση, την αρχειοθέτηση και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, των υλικών και άυλων υπολειμμάτων του πολιτιστικού μας παρελθόντος. Οι ερευνητές και οι διδάκτορες που εργάζονται στο εργαστήριο συμμετέχουν στη συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για να διερευνήσουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα, την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητά τους για την ενημέρωση των τελικών χρηστών σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά, τα εμπόδια και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το εργαστήριο συνεργάζεται με ένα δίκτυο περισσότερων από 150 εταίρων του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και βιομηχανικού τομέα που εργάζονται για την ανάπτυξη νέων εργαλείων και εφαρμογών.

[3] Είναι η κορυφαία εταιρεία χαρτογράφησης της Κύπρου, με εύρος εργασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μέση Ανατολή. Εφαρμόζοντας το Σύστημα Παγκόσμιας Τοποθέτησης (GPS) και τις Τεχνολογίες γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών (GIS), είναι σε θέση να απεικονίσει στοιχεία της πολιτισμικής κληρονομιάς.

[4] Το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ προσφέρει ανώτατη εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλού επιπέδου στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, όπως Διαχείριση και Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και Οργανισμών, Καταγραφή και Τεκμηρίωση Μνημείων με Προηγμένα Συστήματα, Οπτικοακουστικές Τεχνικές και Υπηρεσίες για Πολιτισμικές Εφαρμογές.

91 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page