top of page
  • Εικόνα συγγραφέαadmin

Ένας ευρωπαϊκός αέρας φύσηξε στους διαδρόμους του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Θήρας


Στις 20 και 21 Μαΐου 2019, διοργανώθηκε στο σχολείο μας διήμερη ενημέρωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου με θέμα «Επιτέλους ψηφίζω! Αλλά για τι ακριβώς ψηφίζω;». Η συγκεκριμένη δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της παρθενικής συμμετοχής του Ημερησίου ΕΠΑΛ Θήρας στο, διετούς διάρκειας, ευρωπαϊκό πρόγραμμα Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές Αγκάϊ Ανέστης, Αρβανίτης Εμμανουήλ, Γαβαλά Μαρία, Μαρουλάκης Αλέξανδρος, Σελιστάϊ Αουρέλα και Σκιάου Νικολέτα, καθώς και οι εκπαιδευτικοί Γιαννάκης Κάρολος, Κουκαλιώτης Αθανάσιος, Κρυωνίδης Διαμαντής, Λειβαδάρος Νικόλαος, Λέφας Φώτιος, Νιάρχος Γεώργιος, Παπαφίγγος Ιωάννης και Τσαντίλας Μιχαήλ. Πέρα από τους παραπάνω όμως, στη συγκεκριμένη εκδήλωση είχαν ενεργή συμμετοχή και οι Κουτουλάκης Μιχαήλ και Μποζίκη Μαγδαληνή.



Κατά την πρώτη μέρα της δράσης έγινε μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, μέχρι την εξέλιξή της στη σημερινή μορφή. Σε πρώτο στάδιο δόθηκε έμφαση στις αιτίες που οδήγησαν τους ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα, καθώς και στα ζητήματα, στα οποία σταδιακά οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν κοινή πορεία, μέσα από αναφορές στις Συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβώνας. Ειδική αναφορά και προβολή έγινε στη σημασία της 9ης Μαΐου, ως ημέρας της Ευρώπης, στη σημαία και στον ύμνο της ΕΕ καθώς και στο Ευρώ.



Σε ένα δεύτερο στάδιο πραγματοποιήθηκε μια συνοπτική παρουσίαση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, εξετάζοντας το ρόλο του καθενός και αναλύοντας, με όσο πιο εκλαϊκευμένο τρόπο γίνεται, τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε αυξημένη έμφαση στη λειτουργία και στο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιας και αυτό αποτελεί το επίκεντρο του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά είναι και πιο επίκαιρο λόγω της συγκυρίας των Ευρωεκλογών.



Η παρουσίαση της πρώτης ημέρας τελείωσε με μια συνοπτική αναφορά σε απλά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών και στα οποία έχει επίδραση η ΕΕ. Επιπρόσθετα έγινε παρουσίαση της επίσημης ιστοσελίδας «Τι κάνει η ΕΕ για εμένα», παρέχοντας στους μαθητές ένα απλό και άμεσο τρόπο να διαπιστώσουν οι ίδιοι περιοχές και έργα υποδομών τα οποία χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες.



Στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι πλέον για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα ψήφου, πραγματοποιήθηκε μια επιπλέον ενημερωτική παρουσίαση, η οποία επικεντρώθηκε στο ζήτημα των Ευρωεκλογών, στη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, καθώς και σε αρκετά πρακτικά ζητήματα που αφορούν στην εκλογική διαδικασία.



Κατά τη δεύτερη μέρα της δράσης και ως συνέχεια της πρώτης ενημερωτικής επαφής με την ΕΕ και τις Ευρωεκλογές, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και πήραν μέρος σε ένα παιγνίδι διαγωνισμού γνώσεων για την ΕΕ, με βάση on-line κουίζ γνώσεων που παρέχονται στις επίσημες σελίδες της ΕΕ, διαδικασία που προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στο ακροατήριο, καθώς έγινε πολύ «ζωντανά» και διαδραστικά, με έντονη αλληλοεπίδραση μεταξύ των ομάδων καθώς και μεταξύ των εκφωνητών και των ομάδων.



Φυσικά η μετατροπή του σχολείου μας σε «ευρωεπάλ» δεν έλαβε τέλος, αφού οι συντονιστές του προγράμματος και τα ευρωεπαλιωτάκια ετοιμάζουν ένα νέο και πιο εμπλουτισμένο κύκλο δράσεων… και μερικές ακόμα εκπλήξεις…

Κείμενο: Νιάρχος Γεώργιος

Φωτογραφίες: Κρυωνίδης Διαμαντής


60 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page