top of page
Εικόνα συγγραφέαadmin

Τι ισχύει από φέτος με τις απουσίες;



Βρισκόμαστε στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και συχνά δεχόμαστε ερωτήσεις από τους μαθητές για το τι ισχύει με τις απουσίες. Για τον λόγο αυτόν θα προσπαθήσουμε εν συντομία να παραθέσουμε στη συνέχεια το σχετικό για τα ΕΠΑ.Λ. νομικό πλαίσιο.


Το ζήτημα συνήθως τίθεται από τους μαθητές με την ερώτηση "δάσκαλε, πόσες απουσίες έχω δικαίωμα να κάνω"! Η απάντηση δίνεται στην με αρ. Aριθμ. 10645/ΓΔ4 Υπουργική απόφαση ("Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης", ΦΕΚ Β120/23.1.2018) στο Κεφάλαιο Ε με τίτλο "Φοίτηση μαθητών/τριών" και συγκεκριμένα στο άρθρο 28, "Χαρακτηρισμός φοίτησης, συνέπειες" όπου στην παρ. 3 ορίζεται:

"Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114)."

Δηλαδή, μαθητής που ξεπερνά τις δεκατέσσερις (114) απουσίες επαναλαμβάνει υποχρεωτικά την τάξη καθώς η φοίτησή του κρίνεται ως ανεπαρκής (άρθρο 28 §4). Διευκρινίζεται πως οι απουσίες δεν διακρίνονται πια σε δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες (άρθρο 28 §2). Τέλος, για τους μαθητές που παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα της ειδικότητας το αντίστοιχο όριο απουσιών είναι εβδομήντα πέντε (75) (άρθρο 28 §9).


Ωστόσο, πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν ορισμένες άλλες περιπτώσεις που κάποιος μαθητής μπορεί να απουσιάζει από το σχολείο και οι απουσίες αυτές να μην συνυπολογιστούν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής του ως ανεπαρκή. Οι εξαιρετικές αυτές περιπτώσεις περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 24. Επιγραμματικά αναφέρουμε πως δεν λαμβάνονται υπόψη οι απουσίες (παρόλο που καταγράφονται στο απουσιολόγιο) α. για την συμμετοχή των μαθητών "σε δραστηριότητες, στο Εξωτερικό ή το Εσωτερικό, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις όργανα", β. "για την προσέλευση τους ενώπιον του Συμβουλίου Επιλογής Οπλιτών, η οποία βεβαιώνεται νόμιμα", γ. των μαθητών που ανήκουν σε άλλη θρησκευτική κοινότητα ή δόγμα για συγκεκριμένες θρησκευτικές εορτές, δ. μέχρι δύο ημερών για την μεταγραφή τους, εφόσον το σχολείο στο οποίο μεταγράφονται βρίσκεται σε άλλη πόλη, ε. "που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες καθιστούν αντικειμενικά δύσκολη την προσέλευση στο σχολείο", στ. των μαθητών που υποβάλλονται σε θεραπεία για κάποια από τις παθήσεις που αναφέρονται στην §2 του ίδιου άρθρου (στην περίπτωση αυτή δεν προσμετρώνται απουσίες έως είκοσι τεσσάρων (24) ημερών για όλο το διδακτικό έτος), ζ. μέχρι είκοσι (20) ημερών που οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης των μαθητών, εντός της Ελλάδας ή σε χώρες του εξωτερικού όπως: α. έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα χειρουργική επέμβαση β. έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα νοσηλεία σε Νοσοκομείο γ. θεραπείες αρχικές ή συνεχιζόμενες για επιδημίες και χρόνιες παθήσεις που απαιτούν συνεχή παραμονή σε νοσοκομείο ή επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε νοσοκομείο


Τέλος, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα για την συμμετοχή α. "σε συναυλίες, εκδηλώσεις χορού ή εκθέσεις ζωγραφικής ή γλυπτικής που έχουν πανελλήνια ή πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εμβέλεια" (με ανώτατο όριο των δύο εβδομάδων), β. "σε πανελλήνιους ή διεθνείς διαγωνισμούς που διεξάγονται με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας", γ. σε σχολικές αθλητικές δραστηριότητες και σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς εγκεκριμένες αθλητικές διοργανώσεις και δ. "σε αποδεδειγμένες αθλητικές υποχρεώσεις, προετοιμασίας ή αγωνιστικές, με την εκάστοτε εθνική ομάδα με ανώτατο όριο των δέκα (10) ημερών".


Σε κάθε περίπτωση όμως συμβουλεύουμε τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους να διατηρούν επικοινωνία σε τακτά χρονικά διαστήματα με τους υπεύθυνους καθηγητές των τμημάτων και να ενημερώνονται για το σημαντικό αυτό ζήτημα των απουσιών.


Κείμενο/φωτογραφίες: Διαμαντής Κρυωνίδης

109 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page