Με αφορμή την πρόσφατη (Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018) σύλληψη του Αντιδημάρχου Σπάρτης με την κατηγορία του κατά συρροή και χρόνιου βασανισμού εκατοντάδων δύστυχων έγκλειστων ζώων στο κυνοκομείο του Δήμου Σπάρτης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.), καλό είναι να θυμηθούμε ορισμένα βασικά στοιχεία για την κακοποίηση των ζώων.
Ως κακοποίηση ορίζεται ο βασανισμός και η κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως επίσης και οποιαδήποτε πράξη βίας προς αυτό.
Η σύγχρονη ελληνική νομοθεσία (Νόμοι 4039/2012 και 4235/2014) διακρίνει δύο κατηγορίες κακοποίησης: την παθητική και την ενεργητική κακοποίηση. Στην παθητική κακοποίηση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η έλλειψη καταλύματος, η παρατεταμένη ή μόνιμη αλυσόδεση, η παροχή ακατάλληλης τροφής, ακόμη και η ελλιπής κτηνιατρική περίθαλψη σε περιπτώσεις ασθενειών. Στην ενεργητική κακοποίηση περιλαμβάνονται η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η αιχμαλωσία, η σύνθλιψη, ο αποκεφαλισμός κ.α.
Υπενθυμίζουμε, τέλος, πως οι ποινές που προβλέπονται για όσους παραβιάζουν την σχετική νομοθεσία είναι ιδιαιτέρως αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση έως πέντε χρόνια και χρηματικό πρόστιμο έως τριάντα χιλιάδων ευρώ.
Ελπίζουμε κάποτε να συνειδητοποιήσουμε ότι η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα αποτελεί και δείκτη του πολιτισμού μας.
Κείμενο: Αικατερίνη Μουτάφη
Φωτογραφίες: Διαμαντής Κρυωνίδης
Comentarios